Algemene vragen

Wat is een rijinstructeur?

Een rijinstructeur is iemand die anderen leert om veilig en verantwoord deel te nemen aan het verkeer. Dit kan in een auto zijn, maar bijvoorbeeld ook op een scooter, motor of vrachtwagen.

Is rijinstructeur een zwaar beroep?

Als instructeur ben je veel onderweg en zit je vaak, maar je hebt wel de vrijheid om je eigen agenda in te delen. Daardoor kun je zelf momenten inplannen om even de benen te strekken of een korte wandeling te maken. Zo blijf je toch in beweging.

Waarom zou je rijinstructeur worden?

We bieden je flexibiliteit om je eigen agenda te beheren. Daarbij is het een afwisselend en sociaal beroep. Vind je het leuk om met (voornamelijk) jongvolwassenen te werken en hen voor te bereiden om veilig de weg op te gaan? Dan is dit beroep zeker wat voor jou!

Onder welke branche val je als rijinstructeur?

Kort maar krachtig: de rijschoolbranche.

Kan ik bij jullie rijinstructeur worden?

Ja! Wij hebben momenteel vacature open staan voor de volgende functies:

over auto rijinstructeurs

Hoe word je rijinstructeur B?

Om rijinstructeur te worden, moet je een opleiding voltooien die bestaat uit drie fases. Het wordt voornamelijk parttime gevolgd en dus werken de meesten naast de opleiding. Hierdoor doen cursisten er gemiddeld tussen de 6 en 12 maanden over, maar de exacte duur is afhankelijk van hoeveel tijd je er per week in steekt. Lees hier meer over de opleiding tot rijinstructeur.

Wanneer mag je rijinstructeur B worden?

Wanneer je een geldig rijbewijs B bezit en minstens 18 jaar oud bent, mag je starten met de opleiding tot rijinstructeur. Ook moet je in het bezit zijn van een diploma op ten minste VMBO-T, VMBO-GL, MAVO of hoger en moet je een VOG aanleveren. Als je niet de juiste vooropleiding hebt afgerond, kun je bij het IBKI een geschiktheidstest afleggen.

Is de opleiding moeilijk?

De opleiding is op MBO-niveau en wordt veelal parttime gevolgd. De meesten werken dan ook naast de opleiding. Deze combinatie is goed te doen, maar kan als uitdagend worden ervaren.

Wat kost de opleiding?

Als je via Brookhuis wordt opgeleid tot rijinstructeur, betalen wij de opleiding voor je door middel van een opleidingsovereenkomst.

Hoe word je rijinstructeur BE?

De opleiding tot BE-instructeur is een verkort traject dat bestaat uit een theoretisch gedeelte en een rijproef. Je volgt deze opleiding individueel, dus niet in een groep. Daardoor kun je starten wanneer het jou uitkomt. In vergelijking met de volledige opleiding tot rijinstructeur hoef je alleen fase 1 te doorlopen; voor de overige fases krijg je vrijstelling. De gemiddelde duur van de opleiding is ongeveer 2 maanden, afhankelijk van de tijd die je er zelf in kunt steken.

over motor rijinstructeurs

Hoe word je motor rijinstructeur?

De opleiding is vergelijkbaar met die tot rijinstructeur B. In fase 1a richt je je tot theorie en in fase 1b krijg je een rijproef. In deze opleiding is er ook een fase 1c; een praktisch gedeelte waarin je bijzondere verrichten leert uit te voeren volgens de rijprocedure. Voor fase 2 krijg je uitstelling. In fase 3 loop je stage (minimaal 20 actieve uren) en leg je een praktijkexamen af. Wanneer je alles positief hebt afgesloten, ben je motor en bromfiets rijinstructeur! De opleiding duurt gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden, maar de exacte duur is afhankelijk van hoeveel tijd je zelf in de opleiding kan steken. Tot slot is de opleiding een individueel traject, waardoor je kan starten wanneer jij wil.

Moet je eerst een B-opleiding hebben voltooid?

Ja, om te starten met de opleiding tot motor rijinstructeur, dien je rijinstructeur B te zijn.

Als ik rijinstructeur A word, ben ik dan ook bevoegd voor am?

Ja! Voor A en AM volg je namelijk dezelfde opleiding.

Hoe lang moet je in het bezit zijn van een rijbewijs A om rijinstructeur te worden?

Er zijn geen wettelijke minimumvereisten voor het aantal jaren dat je in het bezit moet zijn van het rijbewijs. Verder volgen de volgende toelatingseisen:

  • Minimaal 20 jaar als je een A-rijbewijs van voor 19 januari 2013 hebt. Dit A-rijbewijs moet op het moment van aanmelden van categorie A zwaar zijn. Categorie A licht is niet voldoende voor aanmelding, omdat je met een zware motorfiets moet rijden.
  • Minimaal 22 jaar als je een A-rijbewijs van ná 19 januari 2013 hebt. Dit rijbewijs moet op het moment van aanmelden categorie A zijn. Categorie A1 of A2 is niet voldoende voor aanmelding, omdat je met een zware motorfiets moet rijden.

over Brookhuis

Kun je doorgroeien naar andere rijbewijzen?

Absoluut! Aan de hand van jouw aspiraties gaan we in gesprek en kunnen we je opleiden naar bijvoorbeeld een BE of A rijbewijs.

Kun je je eigen agenda beheren?

Ja, bij Brookhuis houd jij controle over je eigen agenda. Daarbij ontvang je administratieve ondersteuning vanuit kantoor, zodat je alle aandacht aan je leerlingen kan geven.

Bouw ik pensioen op?

Ja, wij bieden een pensioenregeling aan.

Krijg ik een eigen lesauto?

Bij fulltime krijg jij een eigen lesauto voor de deur!

Waar ga ik lessen met Brookhuis en Kan ik zelf kiezen in welke stad?

Wij geven rijlessen in heel Twente. Als instructeur geef je les in regio Enschede, Hengelo, Almelo of Oldenzaal. Heb je voorkeur voor een regio? Dan proberen wij hier zoveel mogelijk rekening mee te houden.

2000+
98%
9,4
60+

Benieuwd naar jouw kansen in het vak?

Neem contact op

Werken als instructeur?

10
{{name}}, {{city}}

{{oneliner}}

{{review}}
Aan het laden...
Aan het laden...
Aan het laden...
9,3/10
2.201beoordelingen
Lees alle reviews